”Europa måste sluta låna”

Vår svenska statsminister Fredrik Reinfeldt har gått ut i media och sagt att ”Europa måste sluta låna”. Jag kan förstå hans farhågor över länder som Grekland och Spanien där ekonomierna verkar vara i fritt fall just nu.

Men frågan är hur bra står det egentligen till med Sverige. Två av sveriges storbanker fick nyligen sämre kreditranking pga sina bolån och de potentiella problem de innebär för bankerna.

Samtidigt som statsministerna vill att andra skall sluta låna så ökade den svenska utlåning till bostäder med 123 miljarder sedan förra året till en ofattbar summa av 2151 miljarder kronor.
För att se på den svenska utvecklingen på bostadspriserna så är SCBs bild väldigt talande.

Vi ser hur bostäderna ökat mycket snabbare än KPI och speciell har detta skett de 10 senaste åren. Men nu verkar i alla fall ökningstakten minska i takt med de allvarliga signalerna om problem i euro-områdena. Spanska banker går uruselt och behöver stöd och ekonomin bromsar tvärt samtidigt som det talas om en total euro-kollaps. Problemen är så stor att även Cyperns problem verkar tas emot med en gäspning. Allt det samverkar till att det i Sverige numera är mycket svårare än på mycket länge att sälja sin bostad.

Kanske dags att sopa rent i Sverige med att se över villkoren för utlåning från bankerna ? Vi har idag för höga priser på bostadsmarknaden och det behöver rättas till. En återgång till att bostadspriserna ökar i nivå med tillväxten i samhället i övrigt så vi undviker en lånebubbla i Sverige med. Hälften av lånen på bostäder är rörliga. Sverige behöver en bostadspolitik så att inte hälften av de som lånar till sin bostad måste gå från dem om räntan ökar med några procent. Vi behöver bostäder som är prissatta efter vad deras verkliga värde är.


Comments are closed.