Barnen är största vinnarna i manga-målet

Högsta domstolen har äntligen kommit med sin viktiga dom gällande mangamålet och yttrandefriheten vann. Översättaren frias i mangamålet – DN.SE.

Högsta domstolens viktiga del där de argumenterar för varför de anser att en friande dom skall avges:

‎Att det överhuvud taget förekommer pornografiska teckningar med motiv som kan föra tankarna till barn är knappast en sådan kränkning av barn i allmänhet att det motiverar den förhållandevis långtgående inskränkning i yttrandefriheten och informationsfriheten som det skulle innebära om orealistiska sådana teckningar utan undantag kriminaliserades. Inte heller det skäl som består i att man vill undgå risken att barn ska kunna förledas att delta i sexuella handlingar motiverar en sådan begränsning. Till detta kommer att manga teckningar har en stark förankring i den japanska kulturen och att det mot den bakgrunden finns skäl att beakta vikten av vidaste möjliga yttrandefrihet och informationsfrihet

Högsta domstolen finner att teckningar på fantasi-figurer som då kan tolkas vara barn inte skall innebära att de då måste anses vara olagliga. I praktiken så innebär detta en stark känga till dommarna i hovrätten och tingsrätten som dömde översättaren men även till riksdagen som skapat sådan luddig lagstiftning.

Vinnarna är förutom yttrandefriheten och översättaren även barnen. Dels för att de då har möjlighet att fortsätta läsa manga serier. För er som vill själv ta del av manga så finns det på de att låna på i stort sett alla lokala bibliotek. T.ex. så vet jag att Västerås statsbibliotek en antal manga-seriealbum och att de även finns på många filialer.

Barnen är även vinnarna för detta innebär att polisen inte behöver ägna sig åt att jaga tecknare av fantasi-teckningar utan kan koncentrera sig på att jaga producenter av riktiga övergreppsbilder på riktiga barn.

Piratpartiet är glada, polisen är glada och barnen är glada – kan det bli bättre ? En viktig domslut och ett lycklig resultat som många är glada över. Tack högsta domstolen för att ni väljer att hedra den svenska grundlagen även när inte riksdagen gör det.


7 Responses to Barnen är största vinnarna i manga-målet

 1. Pingback: Friande Mål i Mangamålet – Men många frågetecken kvarstår « Paulus Indomitus

 2. Pingback: Skydda verkliga barn i stället « Pinglans Tankar – den ej politiskt korrekta bloggen

 3. Jag har bilderna och jag undrar om du, som liksom HD anser att de inte är barnporrbilder, vill lägga ut dem på din blogg?
  Media verkar inte vilja visa dem för svenska folket så att de kan bilda sig en egen uppfattning, av någon märklig anledning. Du är säkert intresserad eftersom du tror att barn skulle gilla att skildras på detta sätt i bild?

  • Jag vill inte lägga ut dem på min blogg. Har inte ens sett bilderna själv och är inte intresserad att se dem. Låter kanske konstigt men för mig är yttrandefrihetsaspekten det viktiga.

   • Men om du inte ens har sett bilderna – hur kan du påstå att barnen är ”de största vinnarna i manga-målet”. Jag kan garantera att barnen är de största förlorarna med tanke på vad bilderna föreställer. Det är pedofilporr.

    • Självklart är barnen vinnarna. De får leva i ett fritt samhälle.

     För mig är det tecknade bilder och jag bryr mig inte vad de föreställer för det är att gå in på frågan om smak.
     Att ha dålig smak får inte vara olagligt, för då kommer många kastas i fängelset.

 4. Pingback: Elias Granqvist (m) » Arkiv » Tecknade bilder och yttrandefrihet