Euroland går dåligt

Det är rekordstor kapitalflykt från Spanien – DN.SE. Samtidigt stiger arbetslösheten och är nu 25.1% och totalt är 18 miljoner människor utan arbete i eurozonen. Ett sätt att få fart på arbetena är att göra det billigare för företagen att investera genom att sänka räntan i eurozonen.

Samtidigt så ökar inflationen till 2.6% i euroland så egentligen är den för hög. ECB mål är en inflation på 1-2% och då över den överste gränsen och ECB borde höja räntan för att bekämpa inflationen.

Räntevapnet fungerar inte för att rädda eurozonen. Trots det anser IMF att ECB borde sänka räntan. Tyvärr har IMF rätt – euro-krisen är allvarligare än att inflationen är för hög.

Man kan jämföra med Sverige där inflationen är 1% och problemet är den starka kronan som börjar göra det svårt för företagen att konkurrera på den internationella marknaden. Då riksbankens inflationsmål är 2% så har den inga problem att sänka räntan vilket då borde även sänka svenska kronan och hjälpa de svenska företagen konkurrens på världmarknaden. Här i Sverige fungerar räntevapnet som det skall.

Men det är för att vi i Sverige har inte en mycket stor ekonomisk kris. Det vi i stället har är en risk för ökad överhettning i bostadsmarknaden där sänkta räntor ökar husköpkraften. då marknaden redan tagit börjat ta ut en kommande räntesänkning av riksbanken. Tyvärr vägrar finansminister Anders Borg att göra något åt situationen genom lagstiftning för att få bukt med husmarknaden så risken för överhettning ökar tyvärr.

PS En överskuldsatt person kan kosta samhället upp till 650 000 kr


Comments are closed.