Utvandringen från EU

EU flagganNu sker det som alltid sker då länder går dåligt ekonomiskt. Folk söker sig till andra länder. mellan januari 2011 till oktober 2012 har nästan 1 miljon spanjorer lämnat landet och sökt sig till andra länder. Spanien är ett av de hårdast drabbade EU-länderna där var fjärde är arbetslös.

Detta är någonting helt naturligt – när människorna ser sina möjligheter att få mat på bordet minska så söker de sig till andra ställen där de kan överleva. Utvandring har skett under hela mänsklighetens historia. Nu skall vi inte vara ledsna över detta för utan en sådan folkvandring så hade det förmodligen inte bott några svenskar i Sverige – för vi är alla invandrare – en eller hundra generationer tillbaka.

En gång i tiden var det en istid och sverige var täckt av en stor ’permanent’ ismassa. Den har som tur smält bort och idag är det tillräckligt varm för att 10 miljoner skall kunna bo här. Klimatförändringar och därmed ändrade ekonomiska möjligheter sker hela tiden och med det utvandring från ett land till ett annat.

Förr i tiden så var det klimatet som orsakade migrationsströmmarna. Idag är det det dåliga klimatet inom EUs högsta beslutade organ som ministerådet och kommissionen som orsakar migrationen. EUs oförmåga att skapa en bra grogrund för EU-ländernas ekonomi och dess tafatta försök att ena länderna genom en gemensam valuta får nog ses som den största orsaken till dagens ekonomiska situation i många euro-länder. De regler och lagar som gäller gynnar de starka på de svaga EU ländernas bekostnad.


2 Responses to Utvandringen från EU

 1. Det du skriver att nästan en miljon spanjorer lämnat Spanien sedan jan 2011 är helt felaktigt.
  Den riktiga siffran är 117.000 spanjorer.
  Att dryga 900.000 personer lämnat Spanien under perioden jan 2011 till okt 2012 är i och för sig en riktig siffra. Men det omfattar även utlänningar. då måste man veta att drygt 400 000 personer emigrerat varje år sedan 2008. Det som tidigare var ”drygt 3/4 miljon emigranter” blev i media ”nästan en miljon”.
  Och så utelämnas medvetet(?) statistiken om invandring.
  Det enda intressanta är att Spanien för första gången har fler utvandrare än invandrare, 2011 blev diff cirka -50.000 personer.
  Det är Europas största invandrarland vi talar om. Och då kan det vara på sin plats att även räkna in de som kommer innan man talar om massutvandring.

  Vänliga hälningar
  Magnus

 2. Pingback: Starkt stöd av Riksbanken | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället