Äntligen: Ingves kräver amorteringar på bolån

För er som följer min blogg så har jag under lång tid förordat amorteringkrav som en viktig lösning för att stoppa en överhettning på bostadsmarknaden. Därför är det kul att se att äntligen tar Stefan Ingves bladet från munnen och kräver amorteringar på bolån .

Han har ännu inte krävt att man inför ett lånetak på 25%-enheter som jag vill nivån skall ligga på men han säger rent ut att bankernas krav på att amortering bara skall gälla för att få folk ner till en utlåning till 75% – som gäller idag – självklart bör ändras så amorteringen gäller hela lånet. Själv tycket jag det är självklart: tar man ett lån så skall man inte bara betala tillbaka det till 25% – man skall självklart betala av hela lånet. Amortering tills inget lån återstår är enligt mig – och numera officiellt även Stefan Ingves – det enda rätta.

Att Stefan Ingves velat införa detta för länge sedan är något man delvis kunnat höra från honom men då ingen politiker i ledande ställning vågat gå ut med frågan så har han själv tvingats till det.

kravet på fullständing amortering av lån är något som funnits sedan urgamla tider i Sverige och kan då inte sägas bättre än hur Göran Persons moder brukade säga ”Den som är skatt i skuld är inte fri”. Detta är då en omskrivning av Shakespears verk Hamlet
”Ge inga lån, och låna aldrig själv, ty snabbt förfaller både lån och vänskap..” Så tankegångarna har gamla anor.

Men som det brukar sägas – de som inte förstår historien kommer återupprepa misstagen. Låt oss sluta med det och dra lärdom av den gamla kunskapen och se till att folk faktiskt betalar av sina skulder.

Vad händer om vi inte inför amorteringskrav ? Låt mig citera vad någon en 1800-tals tänkare sade om skulder och hur dessa kommer förändra samhället:marx

”Owners of capital will stimulate the working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable.

The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks, which will have to be nationalised and the State will have to take the road which will eventually lead to Communism.”

Karl Marx – Das Kapital 1867

Kul att se att Socialdemokraterna är med på tåget och även de vill ha amorteringskrav på lån. De ser att riksbankens ovilja att sänka räntan drabbar jobben.


3 Responses to Äntligen: Ingves kräver amorteringar på bolån

  1. Pingback: Konjunkturen påverkar valet 2014 | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället