Uppgörelse i senaten

USA står för en femtedel av jordens ekonomi. Det gör att landet är väldigt viktig när det gäller hur den globala ekonomin fungerar. Skulle man inte lyckats få en Uppgörelse godkänd i senaten så hade det allvarligt påverkat ekonomierna över hela jorden.

Denna uppgörelse är en stor framgång för president Obama för republikanerna har alltid vägrat att godkänna skattehöjningar. Nu tvingas de till det och därmed så ser det ut som om vi kan få se en lösning på problemet. Det hela innebär skatteökningar och besparingar på 60 miljarder dollar per år.

USA andra kammare – representanthuset förväntas rösta om frågan idag runt 18 och om allt gå vägen så kommer frågan vara avgjord innan börserna öppnar imorgon. Men republikanernas ledare i representanthuset som tidigare hade en plan för att stoppa krisen men misslyckades få röster för att få igenom sin plan är knappast glad över att senaten tagit ledningen i frågan. Själv har jag svårt att se att representanthuset skall göra annat än att rösta nej väljarna kommer inte vara nådiga mot de politiker som inte är med och ser till att lösa problemet.

Nu kommer detta inte räcka för att få ekonomin på fötter utan förmodligen behövs mer göras för att stoppa USA stora budgetunderskott. Men det är en bit på väg och USA slipper hamna under det fiskala stup som man har om de inte kommit överens.


Comments are closed.