Ekonomin i gungning: eurorecession och riksbanken

Under sista kvartalet 2012 så sjönk eurozonens BNP med 0.6%. Den sista kämpen som tidigare gick bra Tyskland har nu drabbats av sämre ekonomi och sjönk med 0.6% under sista kvartalet. Det vara två små länder som ökade sin ekonomi under 2012: Estland och Slovakien – men de kan inte hålla eurozonen uppe. Utan det blev en djupare recession än väntat i eurozonen – Ekot.

Det finns förhoppningar om nollresultat under 2013 men med dagens siffror så blir det svårt att nå det. Det är många som får hoppas att de åtgärder som gjorts räcker för att få ekonomierna att vända under 2013 men det ser inte ljust ut. För Tyskland så är det sjunkande export i efterdyningarna av sämre ekonomi i de andra eurozonländerna. I Sverige räknade riksbanken med att vi växer med 1.2% under 2013 och sänkte inte räntan igår trots att de flesta ansåg det vara troligt att det skulle bli en sänkning. Men med ett EU som går sämre och en stark valuta så ser jag det som svårt för sverige att nå riksbankens mål och de kan mycket väl tvingas sänka under 2013. Kanske redan vid nästa möte. Dock vore det en stor katastrof för riksbanken då de sade att de inte tänkte sänka räntan mer i år utan hålla den på denna nivån i takt med att återhämtningen som de förväntar sig börjar under året.

Riksbanken har dock ett stort problem – de har bara 4 räntesäkningar kvar innan vi har 0-ränta. Med räntan på 1% så finns det inte mycket marginal att ytterliga sänka räntan.

Till det kommer den ökande bostadsbubblan under 2012 med i stockholm 10% och i storgöteborg 14%. Långt utöver vad priserna egentligen borde ligga. Det låga räntorna gynnar ett fortsatt snabb stigande bostadsrättspriser i regionerna.


Comments are closed.