Android tar täten på plattorna med

Android-mobilÖppen källkodsoperativsystemet Android är idag störst på smartphones och nu tar det även över på läsplattorna. Allt tyder på att i år så inträffar det jag förutspått här på bloggen en tag Googles läsplattor slår Ipad – Affärsvärlden.

Med många fler olika plattor i flera olika prisklasser så kan inte Apple med sina få alternativ konkurrera med det öppna Android. Så samma orsaker som gjorde Android störst på mobiltelefonerna kommer göra Android störst på plattorna.

Faktum att plattorna tar över från många bärbara datorer och har en fenomenal ökningstakt. Enligt analysföretaget Forrester kommer antalet personer som har en platta att fyrdubblas under de nästa 5 åren. Förra året hade 14% en platta vilket var en dubbling från 7% år 2011. En fyrdubbling från dagens 14% betyder att närmare 6 av 10 kommer ha en platta 2017 – det kommer gå fort med acceptansen och utbytet från laptops till läsplattor. En viktig orsak är att plattor har blivit mindre och billigare vilket gjort att många fler fått råd att köpa en.

Personligen gillar jag att ha en platta med mig som går in i innerfickan. Det gör det enkelt att ta med sig den, vilket gör den till mitt alternativ för att slippa släpa på en laptop. De är inte det mest effektiva om man skall skriva mycket text men då jag för det mesta använder den för att läsa text på så fungerar den bra för mig.

Microsoft har länge haft en dominerande ställning på datormarknaden genom att knyta ihop operativsystemet och officepaketet. Nu när man i stället kör android så blir det svårare att använda sin kontroll över officepaketets filformat för att bibehålla sin dominans på skrivbordet och utvecklingen för bärbara datorer med andra operativsystem kommer tvinga Microsoft att öppna upp sitt officeprogram och faktisk låta det skriva filerna i standardformet. Det faktum att antalet datorer som kör Android kommer överskugga antalet som kör Windows inom 3 år gör att risken är chansen stor att Microsoft så sakta kommer även förlora kontrollen över officepaketsmarknaden.


2 Responses to Android tar täten på plattorna med

    • Efter flytten har det varit problem med servern. Man har varit där och kollat upp den och fått igång den. Tyvärr har det blivit problem igen. Den är väldigt instabil. Så något behöver göras för att få den stabil. Men det hela blir inte enklare av att folk jobbar och har svårt att åka förbi serverhallen och fixa med den hela tiden. Så det kan ta en vecka från problem uppkommer till de fixas. Förr var det bättre för då jobbade en i föreningens drift på samma företag som server stod hos – men så har vi det inte numera.

      Server är gammal och föreningen skulle förmodligen må bäst av att byta ut den till en helt ny maskin.

      Så just nu är chansen stor att den är nere. Under tiden får vi hänvisa till föreningens facebookgrupp eller irc #slf på Freenode.