Upphovsrätten utökas med 20 år till för musik

Idag kom regeringen med sin lagrådsremiss som går ut på att öka skyddstiden för musik från 50 till 70 år.

Men döljer dock detta i sitt pressmeddelande och skriver bara

” I lagrådsremissen lämnas dessutom förslag som syftar till att genomföra ett EU-direktiv om förlängd skyddstid för musik”

En får gissa att det beror på att man vill mörka detta för medierna så de sätter rätt rubrik på sina tidningsnyheter och man inte får mer debatt om upphovsrätten.

I beskrivningen av lagrådsremissen står dock sanningen:

”Det lämnas dessutom förslag som syftar till att genomföra ett EU-direktiv om förlängd skyddstid för musik. Utövande konstnärers och framställares rättigheter till utgivna eller offentliggjorda ljudupptagningar ska förlängas från 50 till 70 år.”

Men hur många tidningar läser den versionen ? Så frågan är vilken version som media tar upp ? Dessutom släpps nyheten på en fredag – en typisk dag att släppa nyheter på om man inte vill media skall uppmärksamma dem för då kommer journalisterna vara lediga i två dagar innan de kan ta tag i nyheten och då är den ofta gammal för annat har hänt.

Piratpartiet säger självklart nej till denna ökning av skyddstiden. Förutom förslaget så ingår då även uppdateringen av avtalslicenser för upphovsrätt vilket är ett dåligt sätt att försöka göra något år problemet med föräldralösa verk. Verk som är så gamla att ingen vet vem som har rättigheterna till dem. En bättre lösning är att korta upphovsrättstiden för verken så att de alla faktisk blir fria i stället – för om ingen orkar skydda ett verk eller ge ut det längre så borde man förlora sin upphovsrätt till verket som jag ser det. Piratpartiet lösning är att ge alla verk 5 år och om man vill ha längre upphovsrätt så måste man registrera det vart 5de år för max 20 års skyddstid – då vet man att verk som inte är skyddade är fria så länge som de är minst 5 år gamla.

Kommer uppdatera denna bloggpost med länkar till media när nyhetsartiklarna dyker upp.

Uppdatering dagen efter: Har inte sett att någon tidning skrivit om det hela – så mycket lyckosamt dump av lagrådsremissen från regeringen.


4 Responses to Upphovsrätten utökas med 20 år till för musik

 1. Desstutom kan man läsa att upphovsrättsorganisationerna föreslås få en avsevärd stärkt ställning, i och med att de skall kunna företräda, och ta betalt även för icke medlemmar.

  Med det menas artister/konstnärer som valt att stå utanför STIM/SKAP/IFPI/KLYS o.s.v defacto kollektivansluts till upphovsrättsorganisationerna. Som icke-medlem får du inga pengar, medans de får ta betalt, av andra, med tvång, som nyttjar ditt verk

  Sådant tänk hör bara hemma i Sovjet-staten inte i demokratier.
  Det här borde inte hålla i Europa-domstolen. Vi har fortfarande avtalsfrihet i landet.

  ———–

  Tipsar härmed om möjligheten att prenumerera på nyheter och pressreleaser från Regeringen: http://www.regeringen.se/sb/d/107/a/289

  Våra MSM-medier rapporterar sällan om allt regeringen hittar på.
  Intressant är att läsa en del regeringsprotokoll. Då måste man klicka sig vidare, 1-3 steg innan man kan läsa det.

  • Jo, jag brukar nämna för folk att de bör följa vad riksdag och regeringen gör via RSS – det är ett smart sätt att hålla koll på vad de gör.
   Som bloggare kan jag då skriva mina inlägg samtidigt som tidningarna skriver sina tidningsartiklar och kan då komma ut med uppgiften fort på min blogg.

   Denna nyhet kom från mitt RSS flöde.

 2. Bra att du uppmärksammar det här. Det är inte första gången som de använder vilseledande rubriker på pressmeddelanden.

  Eller också är det f.d. journalister som skriver rubrikerna på pressmeddelanden. Never attribute to malice osv.

  • Utsagon stämmer väl fortfarande, men för att vävja uppmärksamhet är den väl inverteras, dvs ’Never attribute to stupidity what can be adequatly explained by malice’?