Hej då skrivbord, hej plattan!

Android-mobilSiffrorna för nya skrivbordsdatorer är inte lovande. Med en nedgång på 14% samtidigt som plattorna ökar i försäljningen visar på att vi håller på att få ett förändrad IT-användning. Bort åker skrivsbordsdatorerna och in kommer de lätta handburna platta datorerna. Detta är en fortsättning på den trend där bärbara datorer tagit över från skrivsbordsdatorerna. Nu byts dessa ut mot plattor. Den minskade försäljningen är siffrorna som skakar datorbranschen | SvD.

Förändringen betyder inte bara ändrat konsumentbeteende. Det betyder även slutet på en era. Microsofts dominans inom operativsystem och andra programvaror har nått sin kulmen och verkar nu vara på sin nedgång. I plattorna är det andra operativsystem som gäller iOS och Android håller på att ta över som de viktigaste operativsystemen.

Nu håller inte alla med. Men än så finns inget som tyder på annat än att IT-industrins satsning på mer bärbara datorer har fått gamla giganter i gungning och kan hota deras dominans. Intel och Microsofts har länge varit IT-branschens giganter och Wintel har varit det nästan alla köpt.

Men inte alla. På en liten del av internet så har en liten skara kämpat emot och utvecklat ett eget operativsystem och utvecklat egna program för detta operativsystem – öppen källkodsvärlden. Det är deras arbete som nu bär frukt och tar över it-världen. Android är ett Linux-baserat operativsystem som nu är det som använt mest i dagens mobiltelefoner och plattor.

För att köra plattorna så används webben. Idag har ofta webben flyttat ut till molnet så i stället för att ha en egen it-miljö så kan man hyra serverar (t.ex. från Amazon som kör Linux) där man kan hosta sina webbtjänster. Det t.ex. tvingar Microsoft att börja ge support för Linux för att konkurrera inom molnbranschen.

Linux finns nu överallt. Superdatorerna kör Linux. Inbyggda system kör Linux. Molnet kör på Linux. De smarta mobiltelefonerna kör Linux. Plattorna kör Linux. Det enda som saknas är skrivbordsdatorerna men med deras minskade antal så kommer vi i framtiden se dem som en liten sidogren inom IT-branschen då fler och fler går över till mera mobilt it.

Så säg hej då till skrivsbordsdatorerna och säg hej till plattorna.


One Response to Hej då skrivbord, hej plattan!

  1. Intressant analys, men jag tycker inte man kan säga hej då åt skrivbordsdatorerna ännu. Jag har både en smartphone och platta, som jag ser som ett utmärkt komplement till datorn.
    Dessutom håller en stationär dator länge, se hur många XP burkar som rullar på ännu.
    Nån gång ska dessa ersättas, men det kanske blir en ultrabook med en pekskärm istället. Kort sagt en PC med en annan formfaktor.