Slovenien nästa euroland till slakt

300px-European-UnionSloveniens banker har problemlån på 7 miljarder så ett Nytt orosmoln seglar upp i krisens Europa | Världen | SvD. Men det är kanske ännu mer än så…

För enligt OECD så kanske Slovenen har fifflat med statistiken så det kan vara ännu värre med landet. Problemlånen sägs nämligen komma från att bankerna är statsägna och att lån ofta givits pga politiska skäl än affärsmässiga vilket då lett till många dåliga lån.

Stämmer detta så är det så att Slovenien har stora problem med korruption och jag frågar mig om landet verkligen var redo att bli medlem av EU när det blev det. Vi får se hur det utvecklar sig.

Nu behöver Slovenien stora ändringar av sin ekonomiska politik och lån för att överleva. Dock är problemlånen bara 20% av landets BNP så det finns stor chanser att fixa problemet av landet självt – bara de får hjälp och en effektiv ekonomi. Men precis som i grekland och cypern så kommer landet själv inte gilla det så mycket – men Slovenien har inget val.

På andra håll i Euroland så har Portugal fortsatta problem och behöver fler nedskärningar. I Italien så är det ramaskri efter att ett pensionärspar begått självmord pga ekonomiska problem och på Cypern så har skatterna höjts och lönerna frysts. Krisen i euroland ser inte ut att ta slut i år vilket då även förmodligen kommer påverka den svenska ekonomin.

För att slippa investera i krisländer så har många svenskar sin besparingar i tillväxtländerna. Problemet med dem är att de är ofta beroende av en stark export men under 2013 så har faktiskt både Sverige och USA bättre än tillväxtländerna för den som investerar i aktier.


Comments are closed.