EU vill förbjuda den traditionella julskinkan

EU gillar inte nitrat så de vill förbjuda den svenska traditionella rosa svenska julskinkor så vi kan få tvingas äta trista gråa julskinkor i stället. EU vill förbjuda nitrat som ger den rosa färgen så julskinkan och stekfläsket kan tvingas ändra färg.

Nitrat finns inte bara för att ge färg utan har en viktig skyddande egenskap. Det förlänger hållbarheten på köttet då nitrat skyddar mot botulism.

Vanligt salt (kemisk formel NaCl) eller natriumklorid bildar nitrat när det sätts på kött och har under årtusenden använts som konserveringsmetod för kött. Idag har EU krav på maxmängd av nitrat i kött och just nu finns det ett förslag om att helt förbjuda nitrat i charkprodukter och andra obearbetade livsmedel.

Idag finns det problem med att grundvattnet på många ställen inom EU har för höga halter av nitrat. Men nitrat kommer främst från jordbruket då det används i gödsel på åkrarna och därifrån sprids vidare till våra vattendrag.


Comments are closed.