Minister vill minska rätt till registerutdrag

Efter att man ändrat lagen så det krävs utdrag ur belastningsregistret för att få jobba med barn så har många fler företag börjat kräva detsamma. Minister vill minska rätt till registerutdrag.

I praktiken har denna typ av krav på registerutdrag gjort att de som begått brott inte längre kunnat få jobb. Genom att sätta begränsningar på detta så kan även fd brottslingar få chansen att få jobb. Dock är det bara en utredning som skall titta på saken – den blir klar i april nästa år.


2 Responses to Minister vill minska rätt till registerutdrag

  1. Notera att det inte bara är arbetsgivare som kräver utdrag från belastningsregistret, det gör även en del idrottsföreningar. Det jag har kommit i kontakt med är skytteföreningar som tycker att de behöver ha lite extra koll på vilka de antar som medlemmar. Vet inte om det finns andra, men jag kan direkt tänka mig att bostadsrättsföreningar och andra också har ett intresse av att veta att prospektiva medlemmar ”har rent mjöl i påsen”.

    Man kan naturligtvis tycka vad man vill om det, men jag tycker att det vore väldigt bra om det förtydligas vad intyg skall användas till och att de endast skall visas för den utdraget gäller och andra som finns uppräknade i lagen. Finns inget stöd i lagen har man ingen rätt att be om ett utdrag, och det måste nog tyvärr bli brottsligt att göra det på samma sätt som det är brottsligt att diskriminera någon på grund av kön eller etnicitet.

  2. Förvånansvärt bra, hoppas bara att utredningen leder rätt. En dömd brottsling som avtjänat straff skall åter ses som en oskyldig människa.