Plattans svenska segertåg

Skrev tidigare ett blogginlägg om att plattorna skulle ta över i IT-världen och nu kommer kalla fakta att så är fallet. Plattans svenska segertåg – IDG.se – den är nu större än både bärbara och stationära datorer.

Det har tidigare klagats på att datorförsäljningen sjunker men om man som Anders Elbak, analytiker på IDC, även räknar med plattorna så ökar den totala datoranvändningen. Många brukar inte göra detta då plattor vanligtvis kör andra operativsystem än vanliga datorer de kör iOS eller Android i stället för Windows. Men det är enligt mig helt fel – man måste titta på funktionen inte vilket OS de kör.

Surfplattorna kan ersätta de vanliga datorerna i många fall. Spela spel. se på film kan faktisk ske på plattorna. Det är bara om man ägnar sig åt mera interaktikt agerande som att skriva en bloggpost som en platta är mera problematisk – då behöver man ett tangentbord.

Men och andra sidan en del har övergett bloggandet för vloggandet och youtube är fortfarande alltmera populärt. Så även där kan plattan ersätta stationära datorn. För många så ersätter plattor att man har mer än en dator i hemmet. En dator med skrivbord så man kan skriva längre texter – för allt annat fungerar det bra med en platta.

Som vanligt i IT-utvecklingen ligger Sverige i framkant – globalt väntas plattorna gå om traditionella datorer först 2015. Men så är det så att vi i sverige ofta ligger i framkant och är snabba att ta till oss nya innovationer.


Comments are closed.