Tysk bank varnar för bostadskrasch i Sverige

Tysk bank varnar för bostadskrasch i Sverige – Ekot.

Nu är det inget konstigt. Svenska huspriserna har länge stigit mer än ekonomin som helhet och det som går upp måste komma ner.

Frågan är bara när.

Ett sätt att slippa kraschen är att satsa på att långsamt anpassa marknaden och låta bostadspriserna mjuklanda. Detta genom att i tider då priserna rusar öka kostnaderna genom att ställa högre krav på amortering och egen insats för att i tider då bostäder går ner minska på kraven.

Tyvärr gör ofta banker tvärt om. När bostadspriserna går upp så minskar de kraven – för bostäderna kommer inom kort vara värda mera. Tyvärr så innebär det att man skapar en bubbla som när den går ner gör att många som då köpt bostäderna i tron att de skall fortsätta gå upp råkar illa ut.

Nej det bästa vore om det fanns en automatisk reglering som gjorde att om priserna steg för mycket så sker automatiskt en förändring av de villkor som erbjöds så att denna reglering automatisk höll tillbaka bostadspriserna om de riskerar att stiga för mycket och stöttar upp bostadspriserna om de inte ökar i tillräcklig fart.


Comments are closed.