PC-försäljningen rasar

Enligt Gartner så rasar PC-försäljningen. Den sjönk med 20% under andra kvartalet 2013. Totalt såldes ca 10,9 miljoner pc-datorer i västeuropa. Värst drabbades Aces som förlorade nästan halva sin försäljning.

Det kan jämföras med att samma kvartal så såldes globalt 45,1 miljoner plattor. Detta är en uppgång med 59.6% sedan samma kvartal förra året. Främst är det billiga Android plattor som ökar då Apples marknadsandel har sjunkit från 60.3% förra året till 32.4% i år. Precis som Linuxbaserade Android tagit över på mobiltelefoner så har den även tagit över på plattorna och kommer väl få liknande marknadsandel där.

Långsiktigt är frågan till hur lågt pc-försäljningen kommer sjunka. Microsoft-aktien ser dock ut som om den skulle vara ett intressant case för blankning. Jag ser det som att den får svårt att inte gå ner om dess försäljning fortsätter att gå ner på detta sättet. Företaget har trots allt bara 2 stora vinstgivande områden Windows och Office och om pc-försäljningen går ner så kommer båda att minska.


Comments are closed.