Väljarna är inte dumma

Hur kommer det sig att ett litet parti som Miljöpartiet får så fruktansvärt högt förtroende i klimatfrågorna ?

Även väljare som annars röstar på partier som Moderaterna och Socialdemokraterna tror mest på MP när det gäller klimatpolitiken.

via Här totaldominerar Miljöpartiet – NyTeknik.

Skälet kan vara det enkla sanningen att väljarna är inte så dumma som politikerna tror.

Väljarna inser att av alla partierna så är det Miljöpartiet som tittar mest på miljöfrågan. Det är miljöpartiet som ägnar mest tid åt att lära sig frågan. De som är mest intresserade av miljöfrågor kommer söka sig till just miljöpartiet. Det är miljöpartiet som därmed har mest kunniga inom området och som då kan klimatpolitiken.

Andra partier är mera intresserade av andra frågor. Andra partier kommer då driva dessa frågor hårdare än miljöfrågorna. T.ex. folkpartiet och skolfrågorna och SD och immigrationsfrågorna. Det gör att andra partier kommer ha lägre engagemang inom klimatfrågorna. Det innebär även att de som arbetar inom de partierna inte har lika högt engagemang inom klimatfrågan som de andra partierna.

När något annat parti än miljöpartiet säger något om klimatfrågan så finns en massa förbihåll som kan sammanfattas med att ”detta gör vi bara efter att vi fått igenom alla viktigare frågor vi driver”.

Väljarna vet detta.

Skälet till att miljöpartiet har så hög förtroende är förmodligen den enkla sanningen att väljarna är inte så dumma som politikerna tror. Förtroende kommer ifrån att man faktiskt säger vad man tänker sig genomföra och Miljöpartiet tänker sig genomföra sin politik. De andra partierna kommer mest säga saker som de tror på men som inte kommer genomföras. Självklart har man högst förtroende för de som man vet kommer göra som man säger. Väljarna är inte dummare än så.

Det är därför som t.ex. SD har högt förtroende inom immigrationspolitiken – folk tror de kommer genomföra sin politik där.

Därför är det även intressant att se att folkpartiet som idag har profilerat sig hårt på skolfrågorna har lägre förtroende inom skolpolitiken än socialdemokraterna. Det tyder på att folkpartiet har gjort dåligt ifrån sig och idag efter 7 års regerande ses inte som lösningen utan som problemet.

Att man anser ett visst parti har högst förtroende inom ett område behöver ju faktiskt inte innebär att man gillar deras politik inom området eller att man kommer rösta på partiet – det kan då bara vara att väljaren tror på vad partiet säger så kommer de även att försöka genomföra. För som undersökningen visade Mp hade störst förtroende i klimatpolitiken även hos S och M’sraemi_Fighting_Air väljarkår.


6 Responses to Väljarna är inte dumma

 1. Varför gäller då påståendet att Miljöpartiet har de mest kunniga inom miljöområdet men inte att Sverigedemokraterna har de mest kunniga inom integrationsområdet?

  Jag förstår uppriktigt inte resonemanget i din bloggpost. Miljöpartiet har mycket bredare politik än bara miljöfrågorna – dessutom handlar miljöpolitik mycket om spekulation/tro om vad olika typer av utsläpp och miljöpåverkan kan/kommer leda till.
  Miljöpartiets politik kommer inte från teknokrater som haft en vetenskaplig approach när de valt sina ståndpunkter – därför är det lite som pekar på att de med en djup teknisk förståelse inom olika miljöområden finner likasinnade där (bara i de fall där MP träffat rätt och lagt sin politik nära vetenskaplig konsensus, som exempelvis inom marinbiologi).

  • Det har jag inte påstått. Vad jag säger är att partierna har mest medlemmar som har kunskap om frågorna då folk dras till partierna för att de gillar partiets frågor.

   Dvs om man gillar att skydda miljön så leder det inte till att man blir medlem av sverigedemokraterna pga det. Pss som man är intresserad av minskad invandring så dras man inte till miljöpartiet. Den miljöintresserad blir medlem av miljöpartiet och den invandringsintresserade i Sd.

 2. Med den analogin så skulle SD vara de som är mest kompetenta i integrationsfrågan och de tror jag att de flesta är överens om att de inte är. Jag tror att du har fel när du skriver att de som är mest kompetenta inom miljöfrågor söker sig till miljöpartiet – folk söker sig till de partier som bäst stämmer överens med den politiska uppfattning som man har. Jag har mycket svårt att se för mig att en vindkraftexpert som sympatiserar med Moderaterna skulle bli aktiv miljöpartist.
  Dock är det nog så att väljare med vänstersympatier hellre väljer Miljöpartiet än vänsterpartiet, om denne dessutom har ett genuint miljöintresse. Men genuint miljöintresse betyder inte nödvändigtvis att man är kompetent inom miljöteknik.

  Det kan nog till och med vara tvärt om när jag tänker efter – för att Miljöpartiet på ett trovärdigt sätt ska kunna diskutera kärnkraft behöver de djup kompetens inom tekniken (dvs. omfattande förståelse för hur kraftverken fungerar och vilka risker som finns). Det finns ingenting som talar för att kärnkraftingenjörer skulle söka sig till MP framför andra partier, kanske snarare tvärt om eftersom MP redan har bestämt sig för att tekniken är farlig.

  • Intresse för en fråga leder normalt till att man skaffar sig kunskap om frågan.

   • Alltså är Sverigedemokraterna mer kompetenta att diskutera flyktingpolitik än någon annan?