Piratpartiet behöver din hjälp i valet 2014

Piratpartiets loggaEmma opassande har bloggat om att kasta bort röster i ett val:

Retoriken kring bortkastade röster är ett intressant, och lite obehagligt, spår i valrörelserna. När argumentet dyker upp från politiska representanter så har jag viss förståelse — de handlar ju i eget intresse. Men det blir lite jobbigt att fundera på när vanliga väljare tar till det argumentet. Det synes mig handla om en psykologi som grundas i det där med att ens valsedel är en valuta. Att ens röst handlar om att ge bort något, snarare än att få något.

via När är en röst bortkastad i val till parlament?.

Piratpartiet behöver din hjälp att förbättra världen

Men opassande har missat en viktig sak. I ett valår som 2014 då man vet om att regeringen förmodligen kommer missa stort och att oppositionen kommer ta över så finns det stora möjligheter för den som vill att faktiskt låta sin röst få mening. Att faktisk låta sin röst i valet få en väldigt klart och viktig betydelse. Att upplåta sin röst för att sprida ett budskap.

Hur undrar du då ? Genom att rösta på Piratpartiet såklart.

Valet 2010 var en typisk derbyfotbollsval.

Valet 2010 var ett val med två sidor med röda och blå tröjor som slogs om segern. Där alla tvingades välja sida och de som tänkte sig rösta på något annat inte ens syntes i tidningarna. För alla var då frågan – rött eller blått. Valet var relativt jämt. Men i grunden så var det klart långt innan. Själv var jag personligen klart övertygad att alliansen skulle sitt kvar. Men i media skrevs det om valet som om det var ett fotbollsderby.

Valet 2014 blir annorlunda.

Frågan är inte vem som kommer vinna – det gör Löfven och socialdemokraterna – frågan är snarare med hur mycket de vinner med – får de tillräckligt stöd så vänstersidan får egen majoritet eller kommer de få hålla på med hoppande majoritet genom att använda något av småpartierna som stödparti i riksdagen. Förmodligen pekar allt på hoppande majoritet. De kommer tvingas få stöd av ett av allianspartierna för sin politik för att få igenom den. Fördelen är att det finns 3 små partier och välja mellan att samarbete med i varje fråga. Så det borde gå att ordna utan något större problem.

Vi får en situation där alliansen inte har någon chans att vinna valet. Kommer då verkligen alla moderater stödrösta på Kd, C eller Fp för att se till att de är kvar i riksdagen ? För de borde inse att om dessa partier stannar kvar i riksdagen så kommer de göra upp med socialdemokraterna ? Eller kommer de då välja att rösta på moderaterna för att stärka partiet inför nästa val ? För en stödröst på en allianspartner är i slutändan en röst på socialdemokraterna politik.

Valet 2014 så kan du visa vad du tycker om övervakningen!
Då valet i praktiken är klart så gör det egentligen detsamma hur du röstar i valet. Men det finns ett undantag – det gäller då Piratpartiet.

För en röst på Piratpartiet är inte bortkastad – det är en röst mot den massövervakning som sker mot svenskarna och för ett demokratiskt samhälle. Detta gäller oavsett om partiet kommer in eller ej. För genom att visa din ovilja över vad som händer i världen så kan du kanske få de andra partierna att tänka om. Du kan få de andra partierna att inse att slentrianmässig massövervakning är inte det rätta i ett demokratiskt samhälle.

En röst på Piratpartiet i valet 2014 är aldrig bortkastad – den är ett bevis på att du bryr dig om dina medmänniskor och dig själv mer än lite ekonomisk käbbel som skiljer sig ett fåtal procent i plånboken. Din röst på piratpartiet 2014 är din möjlighet att göra en skillnad här på jorden. Det är din möjlighet att rösta för fred på jorden.

För piratpartiet så måste vi först klara av EU valet 2014. Men om vi gör det och lyckas få plats där så bör vi självklart se till att valets fråga i 2014 års riksdagsval inte blir – vem av rött eller blått vinner utan frågan bör vara – vilket av småpartierna åker ur och kommer piratpartiet lyckas ta sig in i riksdagen ?

Då kan tidningarna skiva om historier som: Kommer kristdemokraterna klara sig kvar i riksdagen ? Kommer centern åka ur ? Kommer folkpartiet klara sig kvar ? Kommer sverigedemokraterna klara av att sitta kvar en period till. Hår många röster får Piratpartiet ? Kommer de som röstade på Piratpartiet i EU-valet rösta på partiet i riksdagsvalet ? Kommer Piratpartiet in i riksdagen ?

Lyckas Piratpartiet med det så kan allt hända i riksdagsvalet 2014. Du kan hjälpa oss genom att sprida detta budskapet. Du kan hjälpa oss genom att rösta på Piratpartiet. Du kan hjälpa till genom att få andra att rösta på Piratpartiet.

Hjälp piratpartiet till ett roligt supervalår 2014.


One Response to Piratpartiet behöver din hjälp i valet 2014

  1. Retorik är viktigt. Till exempel var det därför jag lyfte just retoriken med en ”bortkastad röst” och den inbyggda svagheten med det. Jag är glad att mitt inlägg inspirerade till vidare funderingar (mer sånt!), men vill påpeka en grej med ditt val av retorik: jag reagerar på att du skriver att jag ”missade något viktigt” i inlägget. Vad jag kan se skriver du om något annat, en utveckling av ett spår, än det jag valde som ämne. Ungefär som jag skrev om något annat, inspirerat av vad Johnny Olsson tidigare hade skrivit. Det är en detalj, men tyckte den kändes relevant med tanke på ämnet. 🙂