Det svenska kunskapsraset

skola Piratpartiet vill bygga kunskapssamhället. Men skolor som inte klarar av att lära ut kunskap visar på att framtiden börjar se dyster ut för sverige.

– Vi konstaterar att svenska 15-åringar har lärt sig mindre än för tre, sex, nio och 12 år sedan, säger Anna Ekström, som samtidigt understryker att Skolverket litar på Pisa. Hon pekar på att resultaten är i linje med andra undersökningar av kunskapsutvecklingen hos de svenska eleverna.

viaSvenska elevers skolresultat rasar – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio.

Folkpartiet – som jag nyligen utsåg till Piratpartiets huvudmotståndare i EU valet – är idag de som får ta ansvaret för skolan. Folkpartiets partiledare Jan Björklund har styrt skolan sedan 2006 och resultatet visar på hur resultatet är i mars 2012. Redan i 2009 års resultat så sjönk det svenska skolresultatet som en sten. Sedan dess har raset fortsätt.

Folkpartiledaren förslag till hur man går vidare. Han skall lyssna på experterna på nya förslag till reformer. Då undrar jag – borde han inte ha gjort det innan han genomförde de reformener han gjort under sin tid som skolminister ? Och hur har det gått ? Inte speciellt bra…

Jan Björklund får betyg underkänt i att sköta skolan från mig. I Norge används sverige som ett skräckexempel i den norska skoldebatten. Socialdemokraternas partiledare hävdar att det är Reinfeldts fel då han givit Björklund skolansvaret och kräver ordning och redan i skolsystemet. Miljöpartiet hoppas att detta då blir Folkpartiets Jan Björklunds slutbetyg – en referens till att det är riksdagsval 2014 och att regeringen förmodligen kommer förlora det valet.

För den som vill så kommer folkpartiets Jan Björklund chatta med folk på SVT site kl 21.30 ikväll.


2 Responses to Det svenska kunskapsraset

  1. Först kallar du honom Jan Björklund vilket jag har för mig är rätt, men sedan döper du om honom till Jan Skoglund några gånger. Inte så noga kanske, han representerar ju dagens skola så frågan är ju om ens han själv kan stava rätt 🙂