Rekordlågt stöd för C ger chans till Piratpartiet

Detta är vad jag sagt under många månader nu – kul att se även andra börja ta upp denna frågan:

– Det blir en annan dramaturgi i de valrörelserna. Om känslan är att det är klart med regeringsfrågan så kan nästan vad som helst hända. Då finns det utrymme för valrörelseraketer. Så var det till exempel 1998 när KD trefaldigades på kort tid och 2002 då Folkpartiet fick ett rejält lyft.

via Rekordlågt stöd för C i Sifomätning | Inrikes | SvD.

Med en avgjord valrörelse i huvudfrågan vem som blir statsminister så blir det intressant hur det går för alliansens stödpartier. De har gått kräftgång under längre tid och dagens resultat för centern är inte dåligt, det är faktiskt rena katastrofen för ett parti som kämpar för sin överlevnad.

Varför undrar du ? Jo, för utan stödröster från moderaterna så kan centern komma att åka ur riksdagen med dunder och brak.

I Valet 2010 fick Center i Västerås kommun 3455 röster, men i riksdagsvalet fick det 3714 röster. Verkar kanske uppenbart att en del stödröstar på stödpartierna som centern för att de skulle sitta kvar i riksdagen och därmed hålla kvar moderaterna vid makten i fyra år till. Det lyckades.

Men i ett val då ingen stödröster kan hjälpa moderaterna sitta kvar vid makten ? Då kan alla stödrösterna i riksdagsvalet utebli. Då åker centern ur riksdagen.

Samtidigt så gör det att de som tänker sig rösta på andra partier kan ta chansen. Det vet att de kostar inget att rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet. För oavsett så kommer samma sida vinna valet. Det gör att fler vågar rösta på Piratpartiet.

Dagens opinionsläge i riksdagsvalet är guld i höstens val för piratpartiet. Vi har stora chanser att få en mycket bra valresultat.


One Response to Rekordlågt stöd för C ger chans till Piratpartiet

  1. Pingback: Alexander Bard hoppar av C och blir Piratpartist | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället