Valstuga i Västerås kommun

Tekniska nämnden i Västerås kommun brukar ett valår köpa in valstugor inför riksdagsvalet. Normalt görs det genom att en av gymnasieskolorna som en led i sin undervisnings får material och eleverna bygger stugorna som del i sin skolarbete. De studerar till byggarbetare.

Valstugorna lånas sedan ut – utan kostnad – till riksdagspartierna som inför ett riksdagsval gratis får en av stugorna under valrörelsen. Efter valrörelsen säljs sedan stugorna.

Nu år 2014 så är det dags för EU val och man har då valt och göra samma sak här. Man låter RIKSDAGSPARTIERNA få låna en valstuga under EU valet utan kostnad.

Kommunen gör det utan en tanke på att det kan vara olika partier som sitter i EU parlamentet och riksdagen. Kommunen gör det utan en tanke på att Piratpartiet är idag större än hälften av riksdagspartierna i EU parlamentet. Faktum är att Piratpartiet har idag lika många ledamöter i EU parlamentet som Kristdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna har tillsammans.

Trots det får inte Piratpartiet låna en valstuga inför EU valet. Trots det får inte Piratpartiet sätta upp en valstuga under EU valet. Att bara riksdagspartierna får rätt att låna och ha en riktig valstuga under EU valet kan inte vara annat än otillbörligt gynnande och självklart bör vi då se över våra rättigheter gällande detta.

Praxis är att de partier som inte är riksdagspartier får stå 100+ m från de överiga partierna – på samma gata men i helt andra änden av gatan. Förra valet valde vi och acceptera detta men fick då höra kommentarer som – jaha jag trodde alla partier stod där bort och finns det partier här med. Nej det är uppenbart så att kommunens kommer försöka missgynna Piratpartiet igen.

Men i Eu valet är vi fjärde största parti och bör självklart säga nej till att missbehandlas och få andra villkor än riksdagspartier. I EU valet bör alla som sitter i EU parlamentet få samma villkor.

Alternativ som finns är

 1. Gå till domstol och kräva att den förbjuder kommunen att sätta ut valstugorna öht ?
 2. Gå till valnämnden och påpeka det mycket otrevliga i att vi trots att vi är fjärde största parti i EU får stå långt från de andra partierna är då inte rättvist utifrån valsynpunkt. Det finns idag hårda regler i hur valsedlar skall vara utlagda i vallokal för att inte missgynna andra partier att då tänka sig att valstugor inte skulle vara av samma kaliber – då har någon på kommunen råkat göra mycket fel då de tänker.
 3. Att stämma kommunen eller kanske snarare den handläggare som hanterar ärendet är ett alternativ den legala termen ”otillbörligt gynnande” bör även gälla för val.

För den som vill veta mera om detta är välkommen att kontakta Västerås kommuns handläggare. Hon är planerare på Tekniska kontoret och ansvarig för godkännande av användningen av kommunen mark.

Vad gör vi nu ?


9 Responses to Valstuga i Västerås kommun

 1. Pingback: Free and thinking » SVT och den punkterade EU-debatten - IDG.se - Störst på it-nyheter

 2. Helt sjukt att SVT precis som alla medier prioriterar riksdagsvalet. Man kallar detta för ett supervalår, men skiter fullständigt i EU-valet!

  Jag tror att det ligger runt 60% av alla beslut som tas på riksdagsnivå kommer ifrån EU.

  • Antalet beslut skiljer år från år men 2012 så var det 43% av de propositioner som regeringen skickade till riksdagen som direkt hade sitt ursprung från EU.

 3. Pingback: Objektiviteten och demokratin

 4. Undrar vad som skulle ske om Piratpartiet helt enkelt ockuperade en av de andra partiernas valstugor?

  • Just nu går vi efter alternativ 2 – en i valnämnden har lovat att ta upp frågan med de andra i valnämnden. Så vi får se vad det leder till.

   Men inget av de andra alternativen eller då alternativa aktioner för att få fram våra synpunkter är då uteslutna i dagsläget.

  • Enligt valnämndens egna logik borde vi ju få SDs valstuga eftersom endast ”sittande partier” får en valstuga…

   Men EU-parlamentet räknas tydligen inte alls, det är ett låtsasval.

   • Vi föreslog det – men tekniska nämnden vägrade höra på det örat – dessutom så hade de redan lovat stugan till Sd.