Valanalys för Piratpartiets EU-val

Piratpartiets loggaSå här en månad efter EU valet så kan det vara bra att i lite perspektiv se på hur det gick i valet. Titta på vad som gick fel och vad som gick rätt.

Målet med denna valanalys är inte att peka finger. Vi är alla del av partiet och har gjort våra val så vi är alla delaktiga i valresultatet. Detta är mitt försök att peka på de frågor där vi kan göra bättre som parti.

Budskapet

Budskapet som vår viktigaste flyers gav sade att ”ni måste rösta på oss och inte sitta i soffan”. Lite som om vi ber någon – rösta på oss – frågan var dock varför ? Var fanns visionen om framtiden ? Den var helt borta i valmaterialet!

Självklart skall en flyer få en person att rösta i valet. Men det skall man få genom att skapa engagemang. Inte genom att bedjande säga ”rösta på oss”. Då får man inga röster.

Meningen var ju att vi skulle i valet ta upp de huvudfrågor som vi tidigare talat om – kunskap, integritet och kultur. Tyvärr försvann delvis integritetsfrågan i valet. Massövervakningen blev ingen fråga som stort slogs upp någonstans i stället kom slutklämmen på flyern att handla om invandring och HBTQ-frågan. Dessa frågor är iofs viktiga men de berör för liten del av befolkningen för att kunna vinna ett val på.

Snowdens avslöjanden borde ha slagits upp stort och varit huvudnummret. Partiets bildades en gång pga datalagringsdirektivet – när de stoppades så borde vi snabbt tagit fram flyers om DLD och spridit det budskapet.

Inför riksdagsvalet: Vi behöver förmedla en vision! Vi måste sluta be folk och rösta på oss och i stället tala om varför folk bör rösta på oss – gillar de vår vision så kommer de rösta på oss.

Det beövs lite mer klara budskap. Ut med rasisterna in med feministerna. och frågan om agenda i EU kanske du kommer ihåg – men vilket var PPs budskap ? Våra budskap var för långa och för dåliga som slagord i en demonstration. Då funkar de även inte på en affisch. Korta budskap så folk hinner läsa dem när de kör 90 km/h på vägen och samtidigt är klatschiga och enkla att lära sig.

Lite mer jävlaranamma. Lite mer vision. Lite mer framåtanda. Lite mer utmanare av etablissemanget så kan vi göra ett bättre riksdagsval.

Våra valaffisher i EU valet såg så mycket ut som blommiga tapeter att aktivister klistrade dem på en valstuga som tapeter. Vi kan inte vinna ett val på bilder på blommor eller söta lolcats och att be folk rösta på oss – vi måste ge folket en anledning och rösta på oss. Och den bör klart framgå som slagord som kan ropas i en demonstration.

Korta koncisa och enkla att förstå – med sådana slagord vinner man ett val. Vi gick till val 2010 med slagorden ”Vi bygger kunskapssamhället” en klar vision av framtiden. Samtidigt hade vi en fokuspolitik med politik inom få området. Det gick inte och se hur vision av hur detta kunskapssamhället skulle se ut i framtiden. Det gjorde att vi förlorade valet 2010. Valmaterialet måste ha en vision som då förmedlas av allt valmaterial och hänger ihop.

Vi har nu den breda politiken som penslar de penningdrag som beskriver framtiden. Så nu 2014 skulle en sådan vision som slagord på en flyer fungera. Det finns många som vill rösta på Piratpartiet – vi måste ge dem en bra anledning för varför.

Affischerna

Mörka och trista affischer. Affischerna var lite för mörka med sina blommiga hellila bakgrund. De syntes inte bra i mörker. Bilden på Christian Engström hade honom i randig skjorta framför ett blommigt mönster. Det klatschade. Att fildelningsfrågan sedan var död var problematiskt. Det var bra att vi inte tog upp även den döda FRA-frågan – men vi borde nog tagit upp hemska NSA. För man får inte glömma att FRA är bara egentligen någon som gör det jobb som NSA inte själv kan göra. Vi bör då kanske inte kämpa mot hantlangarna som gör jobbet utan mot de som då kräver att jobbet utförs.

EU-valsaffischerna saknade Patos.
Budskapen var för långa och för oengagerande. Det behövs både något som tar tag i en person men även något som skapar en känsla som får folk att rösta på oss. De som fanns var lite för opersonliga och talade lite över människorna.

Det fattades någonting som fick folk att ta till känslorna och känna något för en fråga.

Inför riksdagsvalet: Piratpartiet behöver frågor som får folk att brinna för och får dem att rösta pirat. Ett budskap som säger att endast piratpartiet i riksdagen kan stoppa massövervakningen. Ett budskap som säger att endast piratpartiet vet hur man bygger kunskapssamhället. I Valet 2010 så var slogan ”vi bygger kunskapssamhället” den var inte inkluderande och sade att alla var med. Vi måste få väljarna att se att piratpartiet har en vision inför framtiden som inkluderar alla – ja men då kanske inte rasisterna och massövervakningsinvrarna – för ett budskap kräver även då en tydlig motståndare.

Vi måste förmedla att ett budskap att en röst på piratpartiet är inte bortkastad utan varje röst på partiet är en röst för framtiden och det tvingar de andra partierna att ta piratpartiets tankar och ideer till sig.

Vi bör ge en vision att vi inte vill leva i 1984 utan vill leva i framtiden. Det är kanske 30 år sedan 1984 – men vårt samhälle närmare oss den visionen allt mer. Kan vara något att driva i valet.

Piratshoppen.

Jag tyckte piratshoppen gjorde bra ifrån sig i valet. De lyckades få ut valmaterial snabbt och effektivt. De verkade ha byggt upp den infrastruktur som behövdes för att få ut valmaterialet vilket var mycket bra.

Talespersoner

Piratpartiets ledning har utannonserat fler platser som talespersoner men de är idag inte tillsatta. Varför kan man fråga sig ?

Talespersonerna misslyckades i valet. Jag tycker inte de lyckas i sin uppgift att skriva debattartiklar och synas i media. Även om jag vet att en del klagat på att de inte fått in sina debattartiklar i media så fanns det lokaltidningar som var mer piratvänliga som vi borde ha skickat artiklarna till. Christian Engström gjorde det och fick in en del artiklar i lokala tidningar. Det finns faktiskt många människor som då inte läser riksmedia, de läser lokala tidningen och ser på SVTs nyhetsprogram.

Men man kanske borde ha skrivit några mer generella debattartiklar så att alla 3 topp-kandidaterna och våra talespersoner haft 10 debattartiklar på lager som då någon fått i uppgift att då pucha till lokaltidningarna.
T.ex. så var sundsvalls tidning väldigt piratvänligt i sin ledare så där borde det kanske gått att få in fler debattartiklar.

Nu såg jag tror jag väl typ nästan inga debattartiklar om t.ex. innovationspoltik inför EU-valet och inte heller många om rättspolitik. Kanske läge för talespersonerna att skriva ihop några generella debattartiklar under sommaren som de då kan skicka till lokala media under valet lätt ändrade givet hur läget ser ut just då debattartikeln skickas in ?

Synas mer i lokala pressen

Kan Löfven skriva en debattartikel till lokala blaska inför varje besök i varje stad han besöker i valrörelsen så borde även vi i piratpartiet försöka göra detsamma. Det borde ut pressmedelande och skickas in en debattartikel till en lokaltidning inför varje besök och tal i en stad och tas den inte in där så skickar man vidare debattartikeln till en annan tidning eller återanvänder den till nästa stad som besöks (lite omskriven).

Det behövs tas fram en kort beskrivning vad man bör göra inför varje besök och hur man då lockar lokala media att skriva om ett besök av en av våra topp-kandidater i en stad. Det går ju att ta fram några mallar om hur pressmeddelanden skall vara etc inför besök av en person så man kan bara skriva om de lite inför varje nytt besök.

Lokala aktivister

Det känns kul att se hur många lokala aktivister som faktiskt hjälpte till i valrörelsen. Vi kunde vart fler men det fanns då många som gjorde ett stort jobb i att få ut vårt budskap och de skall de ha en eloge för. Vi lyckades faktiskt valspurta bäst av alla partier.

Förberedelser inför valet

Piratpartiet var dåligt på att få igång vår valkampanj. Vi visste vi behövde visa oss för folket och det misslyckades vi med. Vi kanske borde ha gjort utspel långt tidigare. Dvs börjat redan 2 månader innan valet. Nu gjordes det små utspel som Annas finger åt Sds tunnelbanereklam. Problemet var att hon inte gjort så många selfies innan att de kändes mest som ett försök att provocera än som en naturligt uttryck och media valde därför och ignorera det.

Ett sätt att göra detta hade kunnat vara om topp-kandidaterna typ 2-3 månader innan valet gjort en pepp-kampanj för att få igång de lokal aktivisterna. Dvs åkt runt i landet och snackat för aktivister och fått igång dem att börja driva valrörelse. För aktivisterna är de viktiga valarbetarna. Många partier har dessa peppmöten. Vi i PP borde ochså ha sådan.

Att bara ha ett uppstartsmöte på en dag i stockholm räcker inte. Ha i stället ett halvdussin i våra större städer säg peppmöten i Stockholm/Göteborg/Malmö/Linköping/Luleå/Karlstad/Umeå för att då sprida ut det och nå många.

Inför riksdagsvalet: Försök att anordna peppmöten redan helgerna 26-27 jul, 2-3 och 9-10 augusti. Se till att valmaterialet finns tillgängligt på dessa möte så alla aktivister som kommer får gott om sådant att ta med sig hem så de kan börja valkampanjen direkt.

Missade möjligheter.

Rick Falkvinge är kanske inte piratpartiets partiledare längre men han är en person som är duktig på att tala och föra fram partiets budskap. Kan vara läge att kanske låta honom synas lite i valrörelse och fås att kampanja för partiet ?

Utse en huvudmotståndare i valet. Vad kämpar partiet mot – vem skall vi slå i opinionsmätningarna och i valet ?

Ordna debatter mot andra partiets kandidater i valet.

Folk läser även annonsblad När jag skrev debattartiklar i VLT så var det ingen av mina vänner som direkt kommenterade dem. Men de syntes mera när jag skrev om det i Västerås tidning – gratistidningen som mest är annonser. Dvs det är bättre och skriva debattartiklar i Metro än i Dagens Nyheter för den läses av fler människor. Folkliga tidningar som folk läser är bra att synas i. Så skriv debattartiklar även i tidningar som Metro och andra som mera ses som annonsblad.

Dela ut reklam i brevlådan För alla som bor i mindre orter så är detta ett effektivt sätt att få mandat. Folk ser och läser reklam i brevlådan mer än man kanske tror. Då det är samhällsinformation så syns det väldigt tydligt hos de som då inte får normal reklam. Ställer man upp i en kommun med kanske bara 10 000 hushåll – försök få ut ett informationsblad i varje brevlåda inför valet.

Från centralt håll så borde man kanske ge bidrag till att hjälpa till med detta för att säkra partiets framtid så vi kommer in i ett antal kommuner i valet. Pengarna kan tas från lokala initiativ eller kanske till och med omfördelas från andra poster till det. För att lokala aktivister skall slippa detta så kunde kanske en person får i uppgift att då fixa avtalet på alla orter där sådant behöver fixas för att inte skicka en massa personer som inget vet om sådant att skriva avtal om detta.

Plakat fungerar. Att begära tillstånd för plakat och sätta ut är faktiskt ett bra sätt att synas i valet. Så gör det inför höstens val. Så jag hoppas det kommer B1 affischer med bra budskap och att man kan beställa dem i 50ex förpackningar som då kan användas i en mindre stad med så man kan sätta upp 25 plakat (dubbelsidiga så då kravs 2 affischer per plakat).

Slutord.

Satsa på kommunalvalen. Försök få ett antal kommunalpolitiker invalda så vi till valet 2018 finns och syns i så många orter som möjligt mellan valen med.

Få minst 1 % i höstens riksdagsval så vi kan få valsedlar betalda och kan börja bygga upp partiet inför valet 2018 genom att gå ett steg i taget och bygga organisation och skapa starka lokalavdelningar som då kan göra starka lokala kampanjer.

PS Det är faktiskt lite synd att de mest kända namnen i Piratpartiet inte ställer upp i kommunalvalen. Det hade kanske fungerat som ett ställe för dem att övervintra inför 2018 pss som Gudrun Shyman gjorde.


Comments are closed.