Bedrägerier via nätet

Tyvärr finns det bedragare överallt. Det finns flera saker bedragare använder sig av för att lura människor att ge dem pengar. Ett mycket vanligt sätt är Nigeria-breven där bedragare skickar en brev om att de har någon släkting som då gömt undan en massa pengar och nu behöver de hjälp att få ut pengarna och lovar den som hjälper dem en stor andel av hela beloppet. Ofta uppges pengarna ha skapats genom olagliga handlingar.
Men vad de behöver hjälp med är att muta någon eller betala någon avgift för att få tillgång till pengarna. Så där kommer den lättlurande in och tillhandahåller pengarna och bedragarna får sitt offer att ge denna pengar. Problemet är att det finns inga dold förmögenhet och det hela är ett rent lurendrejeri.

Andra knep är att köpa något från en webbplats på nätet via blocket eller ebay eller liknande auktionswebbplats. Bedragarna kan då skicka en check eller på annat vis skickar ett för stort belopp och ber då mottagaren att betala tillbaka det överskjutande beloppet till denne på annat sätt. När du går till banken så förskotterar banken beloppet på checken och skickar det till utfärdande banken för att få igen pengarna – men vanligtvis visar det sig då att checken har ingen teckning och banken kräver tillbaka pengarna från dig. Checker eller stulna kreditkort är vanliga sätt att skicka pengar så du tror du fått dem som sedan banken kräver tillbaka. Du står då där utan betalning och har samtidigt skickat pengar till bedragaren.

Många MLM företag går ut på samma sak – du utlovas stora pengar men då måste du först köpa deras paket med varor som du då måste sälja vidare till dina vänner och bekanta. Du lovas även att du kan värva dina vänner och bekanta att sälja varorna så kan du sitta och få del av deras vinster. Det brukar dock bli så att de enda som tjänar pengar på det är de som sitter i absoluta toppen. För för att alla som finns i bolaget skall tjäna pengar och de planer de ofta redovisar så kan man själv rätt enkelt räkna att då måste företaget sälja mer varor än vad som förbrukas i hela Sverige – och det är ju i praktiken omöjligt.

Ett annat exempel är då man erbjuds en vara mot pengar där varan är förfalskad. T.ex. sälja en vara mot postförskott så är det bara en tegelsten i paketet eller sälja guld som visar sig vara rent skräp och nästan värdelöst. Guldligan härjar nu i stockholms län – den har tidigare funnits i Västmanlands län. Läser man vad som står i tidningsartikeln så verkar polisen inte ens känna till att guldligan härjat i andra län tidigare – dålig samordning för att ta fram dessa storligor där varje enskild litet bedrägeri kanske inte är så stort man sammalagt kan det bli stora belopp.

Så standardförfarande är att bedragaren lovar en pengar men får att få dem så måste man själv skicka pengar till bedragaren på ett annat sätt. Självklart får man då aldrig se de pengarna mera. Så om någon lovar dig något men du först måste betala för att denne skall kunna ge dig pengarna – dra öronen åt dig.


Comments are closed.