Fildelning skall stoppas med datalagringsdirektivet

rättvisa ? Nu skall polisen få rätt att få ut din IP-adress om du är misstänkt för ett brott som kan ge böter. Ett exempel på det är då fortkörningsbrott, upphovsrättsintrång (t.ex. vid det som populärt kallas olovlig fildelning) och andra typer av enkla brott.

Datalagringsdirektivet gör att allas IP-nummer och allas användning av sina telefoner och mobiler kommer sparas i ett stort datalager där då polisen kommer att kunna få ut informationen rutinmässigt utan att det krävs misstanke om ett grövre brott. I direktivet så står att det gäller för grövre brott men nu vill regeringen och riksdagen att det även skall gälla för bl.a. olovlig fildelning.

Det finns en orsak till varför man i Sverige har en lagstiftning som gör att det finns krav på att ett brott skall kunna ge fängelse som påföljd innan man får göra husrannsakan. Den integritetsintrång det innebär skall då uppbäras av att det faktiskt är ett allvarligt brott det gäller.

Man vill därmed skydda oskyldiga från att råka ut för trakasserier som när tunnelbanepoliserna i ( i den sk Gategate-affären) om hot om drogtester tvingade en bloggare att ta bort lagligt tagna fotografier ifrån sin kamera.

Nu vill man minska på detta skydd och öka intrånget i allas vår personliga integritet. Det gör detsamma om du är skyldig eller ej – alla dina uppgifter kommer lagras i alla fall. Du är skyldig till motsatsen är bevisad.

Uppdatering: Nu har fler skrivit om detta t.ex. Svd, Klamberg, Integritet. Aftonbladet, VLT.


10 Responses to Fildelning skall stoppas med datalagringsdirektivet

 1. Pingback: Datalagring i praktiken « infallsvinkel

 2. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-10-28 FM

 3. Pingback: Datalagringsdirektivet används mot fildelare | Fildelning

 4. Pingback: Datalagringen används för att jaga svenssons | Henry Rouhivuori

 5. Pingback: Övervakning utökas

 6. Pingback: Datalagringen är ingen fildelningsfråga! « Sverige är inte världens navel!

 7. Pingback: Tehbloggblogg » Vad är det som händer?

 8. Pingback: Datalagringsdirektivets nivåer sänks!! | Integritet och Frihet

 9. En viktig sak kommer bort i debatten. Det finns en annan anledning till varför det finns en gräns mellan brott som är grövre och brott som bara ger böter. Nämligen korrekt dirigering och utnyttjande av polisens resurser. Det finns idag många grövre brott som tyvärr får ligga obehandlade. Gränsen ser till att dessa brotts uppklarande inte får konkurrera med brott vars påföljd enbart är böter.

  Med den utveckling vi har nu tycker jag f.ö. att det tragiskt nog är dags att ssl-kryptera alla åsiktssiter.