USA spionerar på svenskar i Sverige

spionNu har Beatrice Ask medgivit att USAs diplomater har övervakat svenskar. Hon har tidigare sagt att det hela är en polisiär fråga men nu så uttalar hon sig

”– Vi välkomnar att de länder som har en förhöjd hotbild vidtar sina egna åtgärder för att minska risken för attentat.”
— Beatrice Ask

Kan inte tolka det annat än att Beatrice Ask välkomnar att USA och andra länder spionerar på svenskar i Sverige och gör egna kartläggningar av dem. Med andra länder måste väl då hon även mena länder som Iran, Kina och Nord Korea ?
Hur kan vi i Sverige seriöst skydda våra medborgaren när sveriges justitieminister välkomnar andra länder underrättelseorgan att spionera på oss ?

Jan Guillou förordar att Beatrice Ask frågar Säpo om de känner till det hela och avskedar dem som medverkat till att låta USA spionera på svenskar.

Beatrice Ask skyller ifrån sig och lämpar över ansvaret på Säpo och Utrikesdepartementet och låter dem bestämma om det USA gjort är lagligt. Spioneri är spioneri men på något sätt så tror jag tyvärr de kommer påstå att det inte alls är olagligt – för de vill inte stöta sig med USA. Trots att det brukar vara andra ord i skällan när utländska diktaturer gör detsamma ?

Många frågor är obesvarade:

Har USA haft tillgång till svenska polisens interna register som i Norge ? Varför har det plötsligt blivit legitimt att spionera på oss Svenskar ? Varför är inte regeringen upprörd över utländska makters intrång i Svenska interna affärer ?

Avslöjande kommer i kölvattnet efter att liknande skandaler tidigare uppdagats i Norge och Danmark.


4 Responses to USA spionerar på svenskar i Sverige

  1. Pingback: USA spionerade i Sverige | Henry Rouhivuori

  2. Läs mer böcker!

    Självklart har FRA i sitt samarbete med USA lämnat uppgifter om potentiella ”fiender” till USA. Utan att läsa böcker på biblioteket kan du läsa tidningarnas rapporter om säpo’s utlämningar av misstänkta till USA. Det bör ju väcka tanken till att ett närmare samarbete än det officiella har funnits och finns mellan Svenska underättelse organisationer och USA. Och Al’quiada, röda khemererna och diverce andra organisationer skapade av CIA bör upplysa dig om att USA inte drar sig för att använda de organisationer de skapar för att terrorisera även vänskapligt sinnade nationer.

  3. Jag känner till FRAs koppling till USA men det har då gällt spaning på utlandet dvs Sovjet i första hand. Nu gäller det USAs egna spaning på svenskar.

  4. Sorry, my friend!

    FRA har sedan det FRA startade fått sin utrustning och jobbat tillsamans med USA. Läs historia, inget av detta är hemligt. Det enda tillfälle problem i sammarbetet var vid handen var när CIA kopplade in avslyssningsutrustning i Hårsfjärden med en miniubåt (finns dokumenterat i böcker du kan låna på biblioteket), troligtvis hade CIA glömt att informera FRA om detta. De löste problemet med att låta miniubåten gå ut under ett USA registrerat lastfartyg, det enda fartyg som tilläts lämna Hårsfjärden.