Nya sedlar i Sverige

Riksbanken flaggar för att alla svenska sedlar kommer bytas ut inom de närmsta 5 åren. Innan dess kommer det även att komma ett nytt 2kr mynt och en 200 kr sedel. Nästa år börjar en designstävling för att formge de nya mynten och sedlarna. Det nya 2kr-myntet förväntas komma ut under 2012.

Det har tidigare varit tal om att kanske hålla en svensk folkomröstning om Euron och då kanske till och med under denna riksdagsperioden. Men just nu vill väldigt få att Sverige skall införa Euron. Med många företagsledare tveksamma till att införa Euron så kommer det förmodligen inte ske en folkomröstning om det fören tidigaste nästa riksdagsperiod. Ja om nu Euron är ett alternativ tills dess – flera talar om att en del länder kommer att lämna Eurosamarbetet. Flera av Sveriges viktiga handelspartners som Norge, Denmark, England USA och Kina är inte med i Eurosamarbetet. Förmodligen kommer Sverige inte införa Euron innan England inför Euron.

Även om många tror på sämre tider för Sverige – så verkar inte Euroområdet gå bättre utan snarare så är nergången pga den sämre ekonomin i Euroområdet.


Comments are closed.