Piratpartiet: Satsa allt på en valkrets ?

Rick Falkvinges beskrivning av NRA sätt att stoppa alla kandidater i valet som vill göra det svårare att sprida vapen i USA fick mig att tånka. I stället för att satsa pengar på att stoppa alla anti-vapen kanidater så väljer man slumpmässigt ut en av dessa och satsar alla sina pengar på att stoppa denne från att bli vald.
Bara hotet att bli en den utsatta i valet gör att många kandidater inte vågar avara emot USAs generösa vapenlagstiftning.

Borde inte Piratpartiet göra samma sak i valet 2014 – satsa allting på att få maximalt med röster i en specifik riksdagsvalkrets ? Det räcker ju faktiskt med att få 1 plats i riksdagen – givet att blocken är helt jämna – för att kunna få utslagsrösten som väljer vem som skall få regera i landet och därmed få ett stort inflytande i riksdagen.

Ställer man samtidigt upp i alla kommunval och alla landstingsval i den riksdagsvalkretsen så kan man på så sätt skapa sig ett maktcentrum att utgå ifrån inför nästa riksdagsval.


6 Responses to Piratpartiet: Satsa allt på en valkrets ?

 1. Ingen helt dum idé men problemet är naturligtvis att man behöver 12% i en valkrets istället för 4% nationellt.

  • 4 % nationellt är ca 250 000 röster. 12% i en valkrets är ca 25 000 röster. Oavsett hur vi gör så måste vi nå ut till människor och få dem att rösta på oss. Kan vi satsa stort i en enda valkrets så kan vi få bra resultat där och då även komma in i många kommuner och landstinget. Det ger en fördel inför valet därpå. Man måste kunna stå innan man kan gå.

 2. Tvivlar starkt på att det är en gångbar taktik; NRA’s taktik är offensiv – meddelandet är ”Stick your head up too much and we will blow it off”. Resultatet är att alla givna opponenter tävlar om att mumla i skägget vilket naturligtvis innebär att de tvingar sig själva gå på halvfart.

  Den taktik du förespråkar är i grunden defensiv eller snarare strukturmässig – som att satsa alla resurser på att förstärka vindbryggan när det är givet att anfallaren har fritt val av anfallsvektor.

  • Din metafor är lite haltande. Det är i detta fallet Piratpartiet som är anfallaren – så jag förespråkar att vi försöker hitta en spricka i muren vi kan klämma oss igenom i stället för ett stort stormanfall där vi hoppas vi kan forcera muren på något ställe.

 3. Jag har faktiskt fått tanken att om man tar de där 0,63% eller vad vi nu fick och skriver dem i en lägenhet i någon specifik ort, borde de inte få rösträtt i den kommunen?

  Rent politiskt fulhack, men är det görbart, rent teoretiskt sett?

  Jag ser då snarare det som ett hål i systemet än något jag tror man ska organisera, men, ja…

  • De 0.65% Piratpartiet fick i riksdagsvalet ger majoritet i många svenska kommuner. Men nej man får inte fuskskriva sig – däremot så om många flyttar till en mindre kommun så kan man i alla fall komma in där. T.ex. i Skinnskatteberg där det inte ens behövs 100 röster för att få en plats i kommunfullmäktige.