40 procent av domarna ändras

40 procent av domarna ändras – när de når högre instans.

Det är synd att se att de politiska partierna som utser nämdemän som dömer i tingrätterna får så dåliga dommar. Det är iofs domaren i tingsrätten som skriver domen och inte nämdemännen såvitt jag vet. Så när Fredrik Wersäll säger ”Vi ser av och till domar som inte håller tillräckligt hög kvalité” så betyder det helt enkelt att förmodligen är domaren som gjort den stora tabben. Iofs så kan denne få det svårt att argumentera om denne får nämdemännen emot sig och tvingas skriva domslut som denne inte tror på.

Men något behöver göras om det är så att så att många domar ändras i hovrätten – det betyder nämligen att rättsäkerheten i tingsrätten är liten.


2 Responses to 40 procent av domarna ändras

  1. Jag tror att domarna som går vidare är tillräckligt många för att utgöra ett statistiskt underlag, och att man därmed kan anta att samma fördelning gäller även för de andra.

  2. Rubriken är missledande. ALLA tingsrättsdomar går inte vidare till hovrätt. Det är alltså inte 40 procent av ALLA domar som är fel, utan 40 procent av de domar som någon av parterna tycker är felaktig och driver vidare. VISS skillnad!