Omval i Örebro och Västra götaland

Noterar att det blev omval i Örebro kommunval. Men endast i en av valkretsarna. De boende där kommer pressas av all partierna vilka kommer göra stora satsningar för att vinna valet och få majoriteten i Örebro kommun. Örebro är trots allt en av sveriges största kommuner och det känns lite underligt att man bara gör omval i en kommunvalkrets men gissar att man då gör det för att inte ge nya partiet chansen att få platser i flera av valkretsarna. T.ex. så innebär detta att Piratpartiet kan, om de ställer upp, förmodligen bara hoppas på en enda plats även om de gör ett kanonval.

Även valet till regionen i Västra götaland görs om och där får 1.2 miljoner människor gå till valurnorna. Där hade fel begåtts i 5 valkretsar som tillsammans var så allvarliga att det hade kunnat påverka valet på ett signifikant sätt. Det var där bara 16 röster ifrån ett helt annan majoritet i valet så därför görs valet nu om.

Jag räknas med att båda omvalen kan leda till att vi får ett lägre valdeltagande i dessa val då det gäller bara en av normalt tre val som folk är vana att rösta på – då vem som väljs kommer inte göra någon större skillnad.

Fö så noterar jag att Henry längtar till att få ställa upp i valet för Piratpartiet i valet till Västra Götaland.


2 Responses to Omval i Örebro och Västra götaland