Polisen är ineffektiv

Det framkommer att fler poliser klarar upp färre brott.

Så antingen har brottslingarna blivit väldigt mycket svårare att ta fast eller så har polisen helt enkelt blivit ineffektiv och klarar av mindre brott än förut.

Uppenbart har inte justitieminister Betrice Ask lyckas med att göra samhället säkrare – snarare tvärt om – fler brottslingar kommer undan än tidigare.

(varning ironi) Men det förbättras säkert om polisen får ännu mera övervakning och ännu mera integritetskränkande metoder. (/varning ironi).

Så hur kan det komma sig att polisen gjorde bättre ifrån sig förr – då de hade mindre integritetskränkande åtgärder att ta till ? Kan någon förklara det för mig ?


3 Responses to Polisen är ineffektiv

  1. Förr åtnjöt den enskilde polismannen ett betydligt större förtroende från sin ledning och tilläts ta ett betydligt större ansvar över sitt jobb. Idag skall de bara lyda order i en allt eskalerande byråkrati som föds ur det oansvar som breder ut sig genom inställsamma karriärister. Med resultat att de är hänvisade att i statistikens namn syssla med tämligen menlösa bagateller samtidigt som de vet att de borde göra en annan prioritering och ta tag i allvarligare saker. De med kurage nog att vara en bra polis, de med ryggrad nog att vara polis, de får problem med sin ledning, och om de som rent mentalt inte kan böja sig, säger upp sig och gör något annat, vilket är något som sker idag. De goda säger upp sig och de lydigt inställsamma apparatniks som blir kvar, fyller i blanketter och i sin frustration beter sig på ett sätt som nog många gånger föder ny brottslighet

  2. Det KAN ha att göra med att kraven för att döma brottslingar idag är högre, vilket resulterar i att polisen får jobba mer för varje dom. Det KAN också ha att göra med att vi har utvidgat lagarna vilket har skapat många fler brottslingar, och då sjunker naturligtvis polisens uppklarandeprocent eftersom det är en relativ siffra. När det gäller det senare så har vi definitivt skapat en massa nya brottslingar när det gäller drog-, fildelnings- och sexrelaterade brott. Ett exempel är våldtäkter, där polisen idag får in mer än 20 gånger så många anmälningar som för 20 år sedan om man skall tro en artikel i ?DN? som jag läste för ett tag sedan – och det är ungefär lika många som tidigare som faktiskt DÖMS för våldtäkt. Tittar man på de relativa siffrorna så ser det ut som om polisen blivit mindre effektiv – men faktum är att de gör ett ungefär lika bra jobb som tidigare.

    Värt att nämna är även att byråkratin med tillstånd m.m. blivit värre, vilket gör att polisen idag måste lägga ned mer jobb på att behandla t.ex. passansökningar och vapenlicensärenden (och säkert fler också, även om jag bara har information om dessa två). Kort och gott kan man säga att polisen har drabbats av ”The law of dimnishing returns”. Politiker med moralpanik är ute efter att klämma åt allt och alla för minsta småsak, och resultatet blir att det genererar en helvetes massa jobb som inte på något sätt står i proportion till de resurser som politikerna vill lägga. Så länge polisens insats bedöms utefter det politikerna VILL att de skall stoppa så framstår de naturligtvis som mindre effektiva.

    Missförstå mig nu inte; visst kan det finnas problem med hur polisen jobbar. Det gör det med största sannolikhet om man skall tro vad jag hör från poliser jag känner. Även där tror jag dock att lösningen måste vara politisk, och de problem som eventuellt finns är absolut inte de som fru Ask har arbetat för att lösa. Om fru Ask är missnöjd med polisen så borde hon därför omedelbart ge sig själv sparken, för hon är den som är ansvarig – att skylla på underhuggare för saker som till största del är hennes eget fel är inget annat än fegt.