Grekisklandskrisen dyr för svenskarna

Grekisk oro drar börsen till botten och med den så sjunker svenskarnas besparingar och pension. Det många inte tänker på är att greklandskrisen påverka hela europa. Tack vare EU så är alla europeiska länder ekonomisk sammanbundna vilket gör att en kris i ett litet land som grekland kan få alla börser i europa att överlag gå ner och därmed sänker grekland hela europas ekonomi.

Personer som har lönen kopplad till aktiekursen. Personer som har sina pensioner i aktier. Personer som har sina besparingar i aktier. Alla har de fått se rätt kraftig nergång på börsen. Bara idag backar börsen med över 2% och i år är den ner 8%.

Hade vi inte hade EU hade vi inte haft euron så hade greklands kris drabbats oss mindre. Det hade då inte varit så att sverges ministrar hade blivit tvingade att försöka vara med och enas i en räddningsaktion för grekland. I stället hade grekland gjort det länder som levt över sina tillgångar alltid gjort – grekland hade devalverat sin valuta.

Greklands värdering är idag av en skräpnation med extremt låg ranking av rankinginstituten och faktum är att det som för några veckor sedan folk från EU kraftfullt motsade börjar bli något som fler och fler börjar säga
öppet att grekland då kanske bör tänkta sig att lämna euron och göra en devalering dvs en sorts konkurs för grekland.


Comments are closed.