Arbetsmiljöverket förbjuder ensamarbete ?!?

Nu har arbetsmiljöverket kommet med ett utslag gällande Öresundståg och kräver att konduktörerna får inte ägna sig åt ensamarbete när de kontrollerar biljetterna: Tågvärdar får inte arbeta utan vakt – DN.SE.

Tidigare har arbetsmiljöverket förbjudit ensamarbetare att ta betalat för tjänsten de levererar och därmed fått alla sveriges bussbolag att sluta sälja biljetter på bussarna. De anser sig inte ha råd med en extra person som jobbar på bussen så de slutade sälja biljetter på bussen.

Genom detta beslut så säger arbetsmiljöverket att bussförarna får egentligen inte heller kontrollera biljetterna om de är ensamma.

Så nu kommer väl alla bussbolag att tvingas införa ett system med an biljettkontrollant och en bussförare på alla busslinjer för att hantera det hela. Vilket då betyder att de egentligen kan gå tillbaka till att ta betalat på bussen – men förmodligen så kommer inte så ske.

Uppenbarligen så var det så att arbetsmiljöverkets första beslut inte var så bra och att man helt enkelt missförstod vad det skulle leda till. Det man skulle beslutat är att helt enkelt förbjuda ensamarbete – för det är egentligen det man gjort.


6 Responses to Arbetsmiljöverket förbjuder ensamarbete ?!?

 1. Då har ju ingen i praktiken förbjudit ensamarbete vilket var vad du hävdade i inlägget. Eller förstår jag dig inte?

  • Jo det har arbetsmiljöverket gjort. De har stoppat allt ensamarbete som gäller att ta betalt för varor och tjänster och allt ensamarbete där man kontrollerar att något betalt för sina varor och tjänster.

   Det finns inte så många arbetsuppgifter kvar som inte innebär dessa två aktiviteter.

 2. Alltså…Hur tänkte du nu? De har väl bedömt det som ett riskfyllt arbete vilket är anledningen till att de inte ska arbeta själva. Det är väl knappast något som går att generalisera ut till alla yrken?

  • Jag menar förstås allt ensamarbete som innebär kontakt med andra människor som denne på något sätt måste ha interaktion med IRL.

    • Har man kontakt med andra människor och jobbar ensam så finns alltid risk för överfall och bråk om de inte gillar de besked man ger dem. Därför är t.ex. patrullerande poliser ofta två och inte en ensam polis. För att de skall kunna ge backup till varandra.