Vad händer med Assange ?

Wikileaks logoJust nu tror DN det det skall bli Smuggling, stormning eller dödläge – DN.SE. Men det tror inte jag.

Julian Assange har erbjudit sig att bli förhörd i England men den svenska åklagare har sagt nej. Ett tydligt tecken på att när han kommer till Sverige så finns tankar på att han behöver fängslas och åtalas för något brott. Det är förmodligen enda skälet till att de vill ha honom till Sverige.

Han har länge nu bott i England under tiden som frågan om England skall utlämna honom till Sverige har avgjorts i engelska domstolar. Men en dag så avvek han och gick in på Ecuadors ambassad och sökte asyl. Ecuadors regering sökte då få Sverige att säga att vi inte skulle lämna ut Assange till USA om han lämnades ut till Sverige men från svenskt håll så kunde man inte ge sådana garantier.

Det jag tycker är konstigt med det är att England nyligen utlämnade en av sina egna medborgare till USA för att dömas där. Så varför har USA inte begärt av England att få Assange överlämnad till USA ?

Det hela är en enda härva. Där ett litet möte i Sverige nu leder till diplomatiska förvecklingar mellan England och Ecuador. Man talar om tre alternativ. Assange smugglas ut, Ecuadors ambassad förlorar sin diplomatstatus och stormas av polis som griper Assange eller ett dödläge uppstår.

De tre alternativen som beskrivs är förmodligen inte vad som kommer hända. Personligen tror jag Assange kommer leva på ambassaden i ett antal månader – kanske närmare ett år. Därefter kommer ingen bry sig längre och han kan smugglas ut och plötsligt dyka upp någon annanstans.

Han gjorde det när han var i England. Så att samma scenario utspelar sig denna gång är ytterst troligt. För anhängarna till Assange som vill att han skall komma undan så är förmodligen det bästa att inte göra så mycket uppmärksamhet utanför Ecuadors ambassad.

Just nu har det hela urartat till en diplomatisk cirkus.


5 Responses to Vad händer med Assange ?

 1. ”Så varför har USA inte begärt av England att få Assange överlämnad till USA?”

  Om de vill få honom utlämnad så är ett möjligt skäl till att de inte begärt honom utlämnad från England att han redan begärts utlämnad av Sverige, det verkar i så fall mer rimligt att begära honom utlämnad från Sverige efter att utredningen här är klar. Då får de dessutom tid att förbereda ärendet lite bättre vilket säkert inte är det enklaste.

  • USA har haft flera år på sig. Vad behöver de utreda mera ?

   • Vad lite jag vet om Assange så verkar han resa runt väldigt mycket och stannar inte särskilt länge i samma land. Det gör det förstås svårare att förbereda en utlämningsbegäran. I och med att han inte är på fri fot kan man räkna med att han kommer vara fast i Sverige ett tag.

    Om jag förstått det rätt så måste man uppfylla vissa juridiska krav för att få till ett eventuellt utlämnande, i första hand i enlighet med USAs lag men även enligt svensk lag och internationella avtal. D.v.s. de behöver juridiska experter på både USAs lagar, internationell rätt och svenska lagar. Jag föreställer mig att det inte är helt enkelt.

    Du har rätt i att den här härvan pågått rätt länge nu så de borde rimligen vara klara om möjligheten finns men jag tycker inte det vore så konstigt om de valt att vänta på att få honom utlämnad från Sverige istället för England om inte annat för att slippa problemet med att ha honom begärd utlämnad av flera olika länder samtidigt.

 2. Hela storyn verkar så upplagd på nått sätt som en dålig tv serie

  1. Assange kommer till Sverige för att hålla föredrag

  2. Några dagar senare blir han anklagad för sex brott

  3. En massa rykten o skit går igång

  4. Han åker till England

  5. Han söker asyl får det men kan inte sticka

 3. Ecuador har idag dessutom sagt att de ska dra Storbritannien inför internationella krigsförbrytardomstolen ICC om de inte ger Assange fri lejd till Ecuador. Det kan bli ännu ett kapitel i denna såpa.