Ras i svensk industriproduktion – BNP stillastående

bank.png

Det är industriproduktionen som sjunker och drar ner BNP-siffran. Industriproduktionen sjönk med 6,1 procent i årstakt i juli. Tjänsteproduktionen minskade med 0,1 procent och byggproduktionen minskade med 1,6 procent.

via Stillastående i svensk ekonomi – Ekot | Sveriges Radio.

Enligt finansminister Anders Borg prognos blir det +1.2% i år – det verkar inte bli så.

Siffrorna går inte åt rätt håll:

BNP 2011 +2.9%
BNP 2012 +1%
BNP 2013 Q1+Q3 +0.1%

Personligen tror jag det blir mycket svårt att nå över 1% tillväxt för 2013 och enligt SMEs enkät kommer det bli +0.7%. Industrinedgången tyder på att det finns en stort problem med att sälja våra varor till utlandet och att euroland och BRIC ländernas svaga ekonomier påverkar sverige negativt. Både Indien och Brasilien har uppvisat stora problem de senaste månaderna.

Det konstiga är att jobben går inte samma väg som BNP utan de ökar – mest för att offentliga sektorn anställer. Nu brukar företag inte vilja avskeda folk under semestern utan de hoppas väl att det hela förbättras efter sommaren. Så arbetslösheten kan komma att gå upp i höst.


One Response to Ras i svensk industriproduktion – BNP stillastående

  1. Pingback: Ras för svensk export – hotar jobben | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället