Skogsbranden Västmanland

Länsstyrelsen Västmanland

13 tim

Allt som kommer i närheten av brandområdet stör räddningsarbetet så hur vacker tanken än är vill vi inte att ni på eget initiativ levererar ut insamlade gåvor. Vi kan inte ta emot dem."

via(9) Skogsbranden Västmanland.

Just nu på onsdagen så är läget det att det största hindret för att stoppa branden vanliga människor. Vanliga människor som vill hjälpa till har på många sätt stoppat de som jobbar med att släcka elden från att kunna göra sitt jobb.

Insamlingar behövs inte längre. Ramnäs har mer material än de kan göra av med. Det finns inte oändligt med kylskåp så risken är stor att insamling körs på tippen om man gör någon. Om det behövs något så kommer man från ledningen att gå ut med förfrågan till de officella hjälporganisationer som finns och som kan hjälpa till och orda detta.

Fler personer jobbar med att stoppa branden än någonsin tidigare. Låt dem jobba ifred och stör dem inte genom att ge er in i området och då tvinga dem att rädda er från branden i stället för att släcka branden.

Stora områden på sjöar och mälaren är avlysta så flygplanen kan använda dem för att hämta upp vatten. De kommer använda den sjö där röken inte är för intensiv och stoppar sikten. Så olika sjöar kan komma användas beroende på hur röken sprids.

Det är stor fara att åka in i området då det innebär livsfara inte bara från elden utan även från flygplanens vattenbombningar som kommer ske i kanten på skogsbranden för att stoppa dess utbredning. Man blöter ner de spärrar man har skapat för branden för att stoppa branden att då hoppa över dem och spärra elden att sprida sig vidare.

Även om man befinner sig en bit från skogsbranden så kan elden plötsligt hoppa dit man befinner sig och då kan plötsligt då även planen komma och vattenbomba där man befinner sig. Så befinn er inte i eller nära området som brinner och stoppa folket som jobbar med att få kontroll över elden att jobba.

Regnet har hjälp till och allting pekar nu på att de kommer få kontroll över elden förmodligen redan imorgon. Men läget är just nu inte under kontroll även om det är mycket mer optimistiskt än tidigare. Så låt de som jobbar jobba och håll dig undan om ingen ber just dig explicit om hjälp.

RÖKEN: Det är samma problem som med en majbrasa eller sekundär cigarettrök. Ingen omedelbar fara men på längre sikt så kan sådan rök leda till lungcancer. Någon gång i framtiden kommer säkert en forskare forska på detta och komma fram till att röken från Skogsbranden i västmanland kan leda till att 8 (eller något sådant) personer extra kan få lungcancer pga röken och att de som är främst i farozonen är de som jobbar med att släcka elden. Även andra lungsjukdomar kan vara tänkbara men nej det är ingen direkt fara för de aldra flesta. Möjligtvis så kan det göra det svårare för de som har astma att andas. Men då kan man ta lite mera medicin.


Comments are closed.