Framgångar för Piratpartiet på Island

Piratpartiets loggaSedan finanskrisen har situationen på Island inte varit bra. Krisen har satt djupa spår i Islands ekonomi men även skapat en misstro mot politikerna. De stoppade inte vad som skedde och har inte klarat av att röja upp i det som hänt i tillräckligt mån.

I Isländska valet 2013 fick Piratpartiet tillräckligt med röster för att komma in i deras Allting med 3 mandat och gav dem ungefär var tjugonde röst i valet och parlamentet.

Sedan dessa har opinionsundersökningar ofta placerat Piratpartiet över valresultatet. Opinionsstödet har sakta ökat och i senaste opinionsundersökningen så lyckades isländska Piratpartiet att bli största politiska parti. De slog det näst största partiet med bara 0.5%-enheter.

According to the MMR´s survey the Pirate Party and the Independence Party (Sjálfstæðisflokkurinn) would get 16 members of the Parlaiment each, The Social Democratic Alliance (Samfylkingin) 10, The Left Green Party (Vinstri grænir) 7, Bright Future (Björt framtíð) 7 and The Progressive Party (Framsóknarflokkurinn) 7.

via Vísir – The Pirate Party is now measured as the biggest political party in Iceland.

Att framgången kommer ifrån ett politikerförakt för de gamla etablerade partiernas förmåga att hantera krisen får nog sägas delvis vara korrekt. Men även då från de faktum att Piratpartiet har lyckats skapa en aura att vara något annat, något nytt i den isländsk politik med en klassiskt piratpolitik om krav på starkt skydd för privatpersoner och transparens för staten.

Nästa ordinarie val är 2017. Så vad opinionsunersökningarna säger nu är kanske mindre intressant än vad resultatet blir om 2 år. Tror dock på att isländska Piratpartiet skall lyckas att få ett mycket bättre resultat än i valet 2013. Förhoppningsvis så kommer då även Piratpartiet komma med i regeringen och vara med och styra Island.

Går det riktigt bra så kanske även Island kan bli det första landet där vi får en Piratpartistisk statsminister. Det skulle kunna hjälpa oss i Sverige i valet 2018 att kunna få hit islands statsminister och peppa oss inför nästa supervalår.


Comments are closed.