Krisen i mellanöstern

En gång i tiden så slogs mujahedin för sitt land mot ryssland i dåtidens Afganistan. USA beväpnade dem och lärde många av dem slåss med anti-tank och anti-helikoptervapen. Listan på dessa som slogs och fått utbildning av USA togs hand om av en ledare.

När USA blev fienden så tog ledaren listan över de som fått USA-utbildning och skapade en terroristorganisation. Hans namn var Bin Laden och arabiska för lista är Al Quida.

De utbildade skapade egna träningsläger där de lärde ut sina kunskaper till nya mannar. De hade av USA lärt sig hur man för ett modernt krig. Nu kunde de föra kunskapen vidare till fler.

När Bin Laden dödades så bröt sig Al Quida i Iraq loss från resten av Al-Quida och bildade Isis. Förstärkt med officerare från förre ledaren från Iraq – han som avsattes i Iraq-krigen – så utropade de en Islams Stat – dvs IS.

Kurdernas utbildas nu av USA och får vapen av USA. Deras mål är att skapa en egen stat. Så antingen ger världssamfundet dem Kurdistan med delar från Syrien/Iraq/Turkiet eller så kommer de använda sina nya vapen och utbildning för att göra det med krigsmakt. De slåss inte mot IS för att det är kul. De slåss mot IS för att kunna bilda ett eget land på en markbit som idag ingen verkar äga.

Fiendens fiende är min vän ? Det gäller tyvärr inte i verkligheten. Det är bara och se på andra världskriget där forna partners i kriget mot axelmakterna sedan kom att bli varandras värsta fiender.


Comments are closed.